Vaizdinių knygos elementų laisvė - Komza, Małgorzata (Knygotyra, 2005)
Siekiant saviraiškos ir informacijos prieigos laisvės verta pasidomėti, kaip buvo traktuojami paveikslai. Ar jiems skirtas toks pat dėmesys kaip ir tekstui? Ar teisė juos skelbti jaudino tuos, kurie rūpinosi kalbos laisve? Galima daryti prielaidą, kad dažniausiai kūrinio neleisdavo viešai platinti dėl turinio. Tačiau kiek domėtasi kūrinio fizine forma - jo leidybinė išvaizda? Taip pat verta paklausti, kaip buvo suvokiamos su tekstu susijusios iliustracijos, sudarančios reikšmingą kūrinio suvokimo ir poveikio elementą? Jau viduramžiais mėginta įvertinti vaizdinių knygos komunikacijos elementų funkcijas. Žinoma, jog kartais benediktinų vienuolyno skriptoriumuose sukurtos iliuminacijos sukeldavo skandalą. Kontrreformacijos laikų pamokslai rodo, ka