Informacinis poziūris į bibliografiją: prielaidos ir pradmenys - Лиров, В.П. (Knygotyra, 1972)
Straipsnyje nagrinėjamas teorinis klausimas apie naujo, informacinio požiūrio į bibliografiją svarbą. Autorius siūlo tirti bibliografijos problemas iš daug platesnių pozicijų, susidariusių dabartiniu metu, sparčiai vystantis naujam kompleksiniam mokslui – informatikai. Šiuo aspektu, kurį autorius laiko papildomu prie tradicinio knygotyrinio, straipsnyje keliami šie pagrindiniai klausimai:1. Bibliografinė informacija, kaip socialinės mokslinės techninės informacijos rūšis, turinti tikslą padėti tvarkyti, sistematizuoti ir intensifikuoti visuomenėje cirkuliuojančius dokumentinės spaudos srautus.2. Bibliografinės priemonės, kaip dokumentinių informacijos paieškų sistemų modeliai; jų koordinatos ir parametrai.3. Bibliografijos rūšys, kaip plačios klasės informacijos sistemos, turinčios savo socialinę funkciją, savus kriterijus ir literatūros apimties ribas; bibliografijos rūšies, kaip informacinės sistemos, ypatumai nagrinėjami valstybinės bibliografijos pavyzdžiu.Baigiamoje 4-oje straipsnio dalyje pabrėžiama informacinio požiūrio į bibliografiją reikšmė. Šis požiūris, autoriaus nuomone, būtinas:a) naujai bibliografinei veiklai įvertinti plačiu bendramoksliniu aspektu. Tam turi padėti naujų informatikos ir tradicinių bibliografijos metodų lyginamoji analizė,b) tolesnio bibliografinių procesų mechanizavimo ir automatizavimo sąlygoms sudaryti,c) griežtesnei bibliografijos mokslinei „kalbai“, kuri padėtų bibliografams užmegzti ryšius su matematikais ir inžinieriais, sukurti.Autorius turėjo tikslą iškelti pribrendusius klausimus, laikydamas galutinį sprendimą tolesnio tyrinėjimo uždaviniu.