Knygos vizualizacija: grafinės metaforos Baroko epochos Ukrainos bažnytinių leidinių meninėje puošyboje - Kurhanova, Olena (Knygotyra, 2023)
Straipsnyje nagrinėjamas metaforos vaidmuo XVII–XVIII a. Ukrainos bažnytinių knygų meninėje puošyboje. Jame teigiama, kad šio laikotarpio knygų menas pasižymi gausiu simbolinių ir alegorinių vaizdinių, vaidinančių metaforinį vaidmenį bendroje knygos struktūroje, naudojimu. Daugiau nei šimto XVII–XVIII a. Ukrainos bažnytinių knygų pakartotinių leidimų antraštinių lapų, jų iliustracijų ir iliustracijų ciklų struktūrinis-semiotinis tyrinėjimas leido išskirti pagrindinius vaizdines metaforas formuojančius struktūros tipus. Visi metaforiniai vaizdiniai, naudojami bažnytinių knygų puošyboje, perteikia sąvokos „knyga“ prasmę vaizduojant jos autorių, objektą ar pagrindinę teologinę koncepciją. Remiantis Ukrainos bažnytinių knygų meninės puošybos tradicija antraštinio lapo kompozicijoje ir frontispise įterpiamas autoriaus atvaizdas. Jis vaizdžiai pristato bažnytinę knygą kaip Dievo įkvėptą šventojo žmogaus kūrinį. Į knygos adresatą kreipiamasi mecenato, rėmusio knygos spausdinimą, emblema ir dieviškojo asmens, kuriam meldžiamasi, ikona. Mecenato emblema vaizduojama antraštiniame lape ir (arba) kitoje jo pusėje. Ji vizualiai apibendrina bažnytinės knygos leidimo, išspausdinto su žymaus asmens parama, vaizdą. Maldos adresato ikonos kitoje antraštinio lapo pusėje, frontispisuose ar tekstinėse miniatiūrose atspindi konceptualią bažnytinės knygos kaip maldos įrankio idėją. Pagrindinė bažnytinės knygos mintis dažniausiai išreiškiama simbolinėmis ir alegorinėmis kompozicijomis. Tokios kompozicijos, išdėstytos antraštiniuose lapuose ir frontispisuose, apibendrina knygos turinį netikėčiausiais vaizdiniais. Visas prasmių sudėtingumas, išreikštas autoriaus, objekto ir teologinio turinio vaizdais, perteikia barokinį Ukrainos bažnytinių knygų rengėjų būdą, kaip vizualizuoti bažnytinės knygos esmę.