JURGIO PLATERIO BIBLIOTEKA – KNYGOS KULTŪROS IR MOKSLO PAMINKLAS - KAUNAS, DOMAS (Knygotyra, 2011)
Vilniaus universiteto Knygotyros ir dokumentotyros institutasUniversiteto g. 3, LT-01513 Vilnius, LietuvaEl. paštas: domas.kaunas@kf.vu.ltStraipsnio objektas – Jurgio Platerio (1810–1836) asmeninė biblioteka. J. Plateris buvo vienas svarbiausių XIX a. pirmosios pusės Lietuvos bajoriškojo lituanistinio sąjūdžio dalyvių, lietuvių knygotyros pradininkų. Savo moksliniuose darbuose jis taikė neformalaus bendravimo, tikslinių išvykų į bibliotekas, knygų analizės de visu ir archyvinio tyrimo metodus. Iš tėvų paveldėtame Gedminaičių dvare J. Plateris sukūrė mokslinės paskirties tyrimo bazę – asmeninę biblioteką, joje formavo lituanistikos rinkinį, kurį sudarė ne tik spaudiniai, bet ir kiti rašytiniai dokumentai, grafikos kūriniai, muzealijos. Dėl tikslingos, materialiai užtikrintos ir profesionalios plėtros šis rinkinys įgijo didelę išliekamąją vertę. Platerio lituanistikos rinkinys buvo universalus, gyvybingas, traukė kitus tyrėjus. Taip J. Plateris pagrindė nelaisvės sąlygomis gyvenančios tautos mokslinio darbo galimybę, prasmę ir perspektyvą.
Keywords: Jurgis Plateris; Jerzy Plater; Simonas Tadas Stanevičius; Gedminaičiai; asmeninė biblioteka; kolekcija; reti ir seni leidiniai; knygotyra; knygos kultūra; knygos paminklas; lituanistinis sąjūdis