PROFESORĖS VANDOS STONIENĖS ASMENINĖ BIBLIOTEKA - TARASKEVIČIŪTĖ, EGLĖ (Knygotyra, 2013)
Vilniaus universiteto Knygotyros ir dokumentotyros institutasUniversiteto g. 3, LT-01513 Vilnius, LietuvaEl. paštas: taraskeviciute.egle@gmail.comApie Vandą Stonienę (1932–2008) kaip mokslininkę ir pedagogę „Knygotyroje“ jau buvo rašyta1. Šios apžvalgos tikslas – panagrinėti jos asmeninę biblioteką kaip mokslo kūrėjo darbo instrumentą. Tekstas parengtas remiantis bakalauro darbo dalimi, kurioje analizuojami V. Stonienės bibliotekoje esami leidiniai bei rankraščiai, kiti dokumentai. Jie ištirti de visu, sukurti knygų, periodinių, tęstinių leidinių, dokumentų bibliografiniai aprašai, jie analizuoti vadovaujantis Universaliąja dešimtaine klasifikacija (UDK) kalbiniu, teminiu, kiekiniu ir chronologiniu aspektais. Rankraščiai, publikuoti straipsniai, asmeniniai dokumentai, nuotraukos, diplomai, garbės raštai, padėkos ir kiti išsaugoti dokumentai pagal šią sistemą neaptariami, įvardyti kaip rankraštinis dokumentinis paveldas. Nagrinėjant biblioteką išskirti didžiausi UDK skyriai, juose  – poskyriai, pagal kuriuos suskirstyti bibliotekos leidiniai. Kiekviename poskyryje spaudiniai grupuojami pagal kalbas bei pobūdį: tęstiniai leidiniai ir žurnalai bei knygos ir brošiūros. Bibliotekos analizė padėjo geriau suprasti V. Stonienės mokslinę ir pedagoginę veiklą, jos asmenybės raidą. [...]