VAZŲ DINASTIJOS KNYGŲ PAVELDAS VILNIAUS UNIVERSITETO BIBLIOTEKOJE - MACIULEVIČIUS, ARVYDAS (Knygotyra, 2012)
Vilniaus universiteto bibliotekos Retų spaudinių skyriusVilniaus universiteto Istorijos fakultetasUniversiteto g. 3, LT-01122 Vilnius, LietuvaEl. paštas: arvydas.maciulevicius7@gmail.comStraipsnyje, remiantis Vilniaus universiteto bibliotekos Retų spaudinių skyriuje saugomais knygų egzemplioriais su Vazų dinastijos superekslibrisais, bandoma atsakyti į klausimą, ar galime šias knygas priskirti Abiejų Tautų Respubliką valdžiusiai švedų kilmės dinastijai. Šis klausimas sprendžiamas remiantis Vazų knygų rinkinio analogais, saugomais Lenkijos, Švedijos ir Vokietijos bibliotekose. Greta išryškinamas ir kultūrinis rūmų gyvenimo vaizdas, analizuojamas monarchų santykis su knyga, aptariami keliai, kuriais knyga pasiekdavo rūmų biblioteką, išryškinama knygų rinkinio tematika ir parodomas jo likimas.
Keywords: Vazų dinastija; superekslibrisas; knygos kultūra; knygų įrišai; karalių bibliotekų istorija; knygų rinkiniai; knygos grafika; proveniencija