ORIENTALISTO JUOZAPO KOVALEVSKIO DOKUMENTINIS PALIKIMAS VILNIAUS UNIVERSITETO BIBLIOTEKOJE: REKONSTRUKCIJOS BANDYMAS - KARŽELIENĖ, LILIJA; ŠULGIENĖ, NIJOLĖ (Knygotyra, 2012)
Vilniaus universiteto bibliotekaUniversiteto g. 3, LT-01122 Vilnius, LietuvaEl. paštas: lilija.karzeliene@mb.vu.lt; nijole.sulgiene@mb.vu.ltStraipsnyje nagrinėjama žymaus orientalisto Juozapo Kovalevskio (Józef Szczepan Kowalewski, Осип Михайлович Ковалевский, 1801–1878) dokumentinio palikimo (dalies asmeninės bibliotekos knygų ir rankraščių) likimo istorija. Remiamasi Vilniaus universiteto bibliotekoje esamomis šios asmeninės bibliotekos knygomis ir Rankraščių skyriuje saugomu asmens fondu. Išaiškinta, kad J. Kovalevskio dokumentinis palikimas VU bibliotekoje sutelktas keliuose padaliniuose: Rankraščių, Retų spaudinių ir Spaudinių saugojimo skyriuose. Tyrimo metu išplėsta ir patikslinta spaudoje skelbta informacija apie Vilniaus universitetui perduotos J. Kovalevskio asmeninės bibliotekos knygų skaičių – vietoj žinotų 444 pavadinimų identifikuota 1250 J. Kovalevskiui priklausiusių leidinių. Pagal knygose rastus knygų nuosavybės ženklus nustatyta, kad J. Kovalevskis biblioteką kaupė nuo savo studijų pradžios 1817 m. Vilniuje iki mirties Varšuvoje 1878 m. Tai nauja, istoriografijoje nefiksuota informacija.
Keywords: Juozapas Kovalevskis (Józef Kowalewski); asmeninė biblioteka; rankraštinis paveldas; dokumentinis palikimas; ksilografai; knygų nuosavybės ženklai; orientalistika