PRIEIGA PRIE DOKUMENTŲ VALSTYBĖS ARCHYVUOSE: TEORINIAI ASPEKTAI - KONTRIMAVIČIENĖ, DANUTĖ (Knygotyra, 2012)
Vilniaus universiteto Knygotyros ir dokumentotyros institutasUniversiteto g. 3, LT-01513 Vilnius, LietuvaEl. paštas: danute.kontrimaviciene@kf.stud.vu.ltXX a. pab. – XXI a. archyvistikai pereinant į postmodernaus mokslo stadiją, aktyviose mokslo diskusijose archyvistikos paradigmų klausimais yra ir prieigos prie dokumentų, kaip vieno svarbiausių archyvistikos mokslo dalykų, tema. Tiriant prieigą prie dokumentų straipsnyje nustatytas sinoniminio termino „prieinamumo“ vartojimas, reiškiantis teisės aktais garantuotą teisę susipažinti su dokumentais ir paieškos priemonių buvimą. Theo Thomasseno posaugojinė, arba postmodernioji, archyvistika, Angelikos Menne-Haritz prieigos paradigma, Ivano Szekely’o Keturios archyvų istorijos paradigmos grindžia prieigos reiškinį archyvistikoje. Prieiga – mechanizmas, kuris leidžia pasiekti informaciją. Prieiga prie dokumentų – tai teisės norminiais aktais užtikrinta galimybė prieiti prie dokumentuose esamos informacijos ir kartu tai tinkamos informacijos paieškos sąlygos. Prieigą prie dokumentų galima tirti fizinės, intelektinės ir socialinės prieigos aspektais.
Keywords: prieiga; dokumentas; archyvai; prieinamumas; archyvistikos teorija