VALSTYBĖS DOKUMENTINIS PAVELDAS DOKUMENTŲ IR ARCHYVŲ VALDYMO ASPEKTU - LUKŠAITĖ, DAIVA (Knygotyra, 2012)
Vilniaus universiteto Knygotyros ir dokumentotyros institutasUniversiteto g. 3, LT 01513 Vilnius, LietuvaEl. paštas: daiva.luksaite@kf.vu.ltArchyvų institucijų atliekamos funkcijos neretai siejamos su paveldo kaupimu ir išsaugojimu. Tačiau archyvų srities mokslinėje literatūroje archyvų funkcijų kontekste pabrėžiama koordinuoto dokumentų ir archyvų valdymo svarba. Straipsnyje analizuojama, kuo reikšmingas dokumentų ir archyvų valdymas, kiek tai svarbu archyvų paveldo aspektu. Lietuvos viešojo sektoriaus įstaigų struktūrinės pertvarkos neatsiejamos nuo archyvų institucijų funkcijų peržiūrėjimo, todėl straipsnyje nagrinėjama, kokios archyvų institucijų funkcijos yra išskiriamos, kurios iš jų pasitelkiamos administruojant Lietuvos nacionalinį dokumentųfondą, kiek šį fondą administruojant reikšmingas dokumentų ir archyvų valdymas, kaip tai susiję su archyvų paveldu.
Keywords: dokumentų ir archyvų valdymas; tęstinumo modelis; archyvas; archyvų institucija; dokumentinis (archyvų) paveldas