PERSONALINĖS BIBLIOGRAFINĖS INFORMACIJOS SPECIFIKA IR FUNKCIJOS - RAUDYTĖ, NIJOLĖ (Knygotyra, 2012)
Vilniaus universiteto Knygotyros ir dokumentotyros institutas,Universiteto g. 3, LT-01513 Vilnius, LietuvaEl. paštas: nijole.raudyte@kf.vu.ltRemiantis Lietuvos ir užsienio bibliografijos mokslo tyrėjų publikacijomis, taip pat autorės atlikto tyrimo medžiaga, atskleidžiama personalinių bibliografinės informacijos išteklių rengimo ir tyrinėjimo padėtis Lietuvoje, teoriniu lygmeniu analizuojamos jų funkcijos. Personalinės bibliografinės informacijos sociokultūrinėje sistemoje atliekamos funkcijos turi glaudų sąryšį su bibliografinių išteklių rengimo metodika, tačiau bibliografinėje praktikoje dažnai to nepaisoma. Didėjanti Lietuvos spausdintinių personalinių bibliografinės informacijos išteklių leidybos apimtis rodo jų populiarumą, tačiau kartu pastebima, kad bibliografinių išteklių rengimo procesai nėra efektyvūs, o rengimo metodikos problemos tampa vis aktualesnės. Tai rodo, kad personalinės bibliografinės informacijos išteklių praktinio panaudojimo galimybės ribotos. Prieinama prie išvados, kad būtinas naujas sisteminis požiūris į personalinę bibliografinę informaciją, jos specifines funkcijas ir savybes bei atitinkamus metodikos sprendimus.
Keywords: personalija; personalinė bibliografinė informacija; personaliniai bibliografinės informacijos ištekliai; biobibliografinė informacija; personaliniai bibliografijos leidiniai; personalinė bibliografijos rodyklė; bibliografinės informacijos funkcijos; perso