ARCHYVINĖ MEDŽIAGA APIE XX A. PIRMOSIOS PUSĖS VILNIAUS DRAUGIJAS BEI JŲ VEIKĖJUS LIETUVOS MOKSLŲ AKADEMIJOS VRUBLEVSKIŲ BIBLIOTEKOJE - ILGIEWICZ, HENRYKA (Knygotyra, 2012)
Lietuvos kultūros tyrimų institutasSaltoniškių g. 58, LT - 08105 VilniusEl. paštas: hilgiewicz@yahoo.com; ilgiewicz@mail.ruApžvalgoje pateikiama Vilniaus mokslo ir meno muziejaus (1907–1914), Eustachijaus ir Emilijos Vrublevskių bibliotekos (1912–1922), Eustachijaus ir Emilijos Vrublevskių mokslinės pagalbos (1922–1939) bei Vilniaus Vrublevskių bibliotekos bičiulių (1936–1939) draugijų archyvinė medžiaga, laikoma Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekoje. Tai draugijų įstatai, narių sąrašai, valdybos posėdžių ir metinių susirinkimų protokolai, veiklos ir finansinės ataskaitos, kasos knygos, revizijos komisijos aktai, įvairūs oficialūs raštai. Šie dokumentai leidžia gana išsamiai atkurti draugijų įsteigimo aplinkybes ir jų veiklą. Vertinga bibliotekos Rankraščių skyriuje esanti medžiaga apie minėtųjų draugijų veikėjus. Tai jų asmeniniai dokumentai, mokslo pažymėjimai, laiškai, užrašai, rankraščiai, pranešimai apie jų mirtį, nekrologai. Visa ši archyvinė medžiaga svarbi ne tik minėtųjų draugijų, bet ir apskritai XX a. pirmosios pusės Vilniaus kultūros ir mokslo gyvenimui pažinti.
Keywords: Vilniaus bibliotekos; Vilniaus draugijos; Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių biblioteka; Tadas Vrublevskis; archyviniai šaltiniai; dokumentinis paveldas