Literatūros mergaitėms skaitymas: populiari suomių herojė Tiina - Kokkonen, Sara (Knygotyra, 2021)
Knygų mergaitėms serija „Tiina“ Suomijoje gyvavo ilgą laiką – trisdešimt metų (1956–1986). Visą laikotarpį ši knygų serija buvo itin populiari tarp jaunų merginų skaitytojų. Ištisus dešimtmečius jaunosios Suomijos skaitytojos žavėjosi jos pagrindine veikėja. Skirtingų kartų atstovės skaitė knygas mergaitėms apie drąsią bei nutrūktgalvę heroję. Knygų mergaitėms serijos yra literatūros mergaitėms žanro, kuris buvo išplėtotas XIX a. viduryje, dalis. Leidyklos neretai nusitaiko į jaunąsias skaitytojas mergaitėms skirtomis knygomis. Šiame straipsnyje tiriamas serijos „Tiina“ knygų skaitymas ir jų supratimas suomių ir tarptautinės literatūros mergaitėms ir skaitymo tyrimų kontekste. Įvairaus amžiaus skaitytojos dalyvavo skaitymo apklausoje ir aprašė individualią serijos „Tiina“ knygų skaitymo patirtį. Straipsnyje ypač siekiama išnagrinėti skaitytojų susidomėjimą šiomis knygomis bei pagrindine veikėja.
Keywords: literatūra mergaitėms; knygų mergaitėms serijos; knygos mergaitėms; knygų serijos; skaitymo patirtis; skaitiniai mergaitėms; pakartotinis skaitymas; Suomija