Lietuvos pirmosios nepriklausomybės laikų knygrišys Zigmas Malašauskas - Taukinaitytė-Narbutienė, Rūta (Knygotyra, 2018)
[straipsnis ir santrauka lietuvių kalba; santrauka anglų kalba]Zigmas Malašauskas (apie 1894–1898 – po 1941 m.), menkai žinomas tarpukario knygrišys, XX a. ketvirtajame dešimtmetyje gyveno ir dirbo Kaune. Surinkus ir įvertinus archyvinius šaltinius ir publikacijas, išryškėjo jo neeilinės ambicijos ir aktyvi visuomeninė edukacinė veikla, siekiant propaguoti savo amatą, skatinti meninių įrišimų poreikį ir supratimą, kelti amato lygį ir kolegų knygrišių kvalifikaciją. Jo straipsniai spaudoje buvo skirti tiek plačiajai visuomenei (vartotojui), tiek knygrišystės meistrams. Jo laiškai kai kurioms valstybinėms institucijoms ir visuomeninėms organizacijoms, kuriuose buvo kreipiamasi su įvairiais argumentuotais prašymais ar pasiūlymais, atskleidžia realius ketinimus siekti valstybės dėmesio, palaikymo ir paramos, įrodyti knygrišystės meno svarbą. Nors jo pastangos nebuvo realizuotos, tikėtina, kad jo straipsniai darė įtaką to meto knygos bendruomenei. Kadangi apie knygrišystę vienintelis rašė tiek daug, šių dienų tyrėjui jis paliko nemažai gana patikimų duomenų (kuriuos patvirtina ir kiti šaltiniai) apie to meto knygrišystę ir jos problemas, meistrus ir kainas, statistinius duomenis ir vertinimus, darbo metodus, mokymosi šaltinius, turimas žinias, gebėjimus, priemones. Kol kas nežinoma nė vienos šio knygrišio įrištos knygos. Taip pat lieka daug nežinomų biografijos faktų, todėl tikimasi, kad šis straipsnis paskatins ar palengvins tolesnius šio asmens gyvenimo ir veiklos tyrimus, padės atrasti ir identifikuoti jo įrišus.
Keywords: Zigmas Malašauskas, knygrišystė 1918–1940 m., knygų įrišų paveldas