Išeivijos bibliotekų ir skaitymo klausimai JAV lietuvių periodikoje (iki 1904 m.) - Misiūnas, Remigijus (Knygotyra, 2018)
[straipsnis ir santrauka lietuvių kalba; santrauka anglų kalba]Lietuvių išeivijoje XIX a. pabaigoje – XX a. pradžioje augant dėmesiui švietimui, skatinant savišvietą ir skaitymą, didėjo dėmesys bibliotekoms. Jų būtinumas aptarinėtas išeivių spaudoje švietimo, savišvietos ir skaitymo klausimų kontekste, taip pat ir jų veiklai skirtose publikacijose. Nuo XIX a. paskutinio dešimtmečio pradžios ėmė rastis privačios ir visuomeninio pobūdžio išeivių bibliotekos, taip pat stengtasi, kad lietuvišką spaudą komplektuotų JAV miestų, kur gyveno nemažai lietuvių,viešosios bibliotekos. Nepaisant deklaruoto bibliotekų steigimo nesudėtingumo, išeivijos sąlygomis tai buvo sunkiai sprendžiama problema, todėl jas kuriant dalyvavo įvairios institucijos, matoma bibliotekų steigimo ir jų gyvybingumo užtikrinimo būdų paieška. Straipsnyje nagrinėjami šie klausimai, taip pat bibliotekų santykis su tuo metu besiplėtusia išeivių leidyba.
Keywords: bibliotekos, lietuvių išeivija, leidyba, skaitymas