LIETUVOS SKAUTŲ SPAUDOS LEIDYBA 1990–2013 METAIS - Venclovaitė, Vaiva (Knygotyra, 2016)
Straipsnyje siekiama ištirti Lietuvos skautų leidybinę veiklą 1990–2013 metais istoriniame, socialiniame, kultūriniame bei ideologiniame skautybės kontekste. Atliekant tyrimą išaiškėjo skautų leidybos paskatos, reikšmė, intensyvumai, teminiai ir kokybiniai aspektai. Skautų spauda išliko viena iš pagrindinių skautų organizacijos plėtros, komunikacijos, informacijos ir patirties perdavimo priemonių. Lietuvos skautų spauda nėra skirta vien tik vidiniams organizacijos poreikiams tenkinti. Joje gausu ir įvairesnės tematikos veikalų plačiajai visuomenei. Skautų leidybos geografijos ir pagrindinių leidėjų tyrimas parodė, kad pagrindiniai leidybos centrai Lietuvoje buvo nulemti ekonominės ir kultūrinės miestų padėties. Priklausomai nuo istorinės padėties kito ir leidėjų tinklas, tačiau buvo aiškiai matomas lyderis: tarpukario Lietuvoje – Lietuvos skautų sąjunga, išeivijoje – Lietuvių skautų sąjunga, nepriklausomoje Lietuvoje po 1990 m. – Lietuvos skautija. Skautų spauda padeda organizacijai išlaikyti tęstinumą. Tai suvokiant palaikomas pastovus knygų ir periodinės spaudos leidybos intensyvumas.