PIRMASIS LIETUVIŠKOS SPAUDOS ATGAVIMO MINĖJIMAS NEPRIKLAUSOMOJE LIETUVOJE 1929 METAIS - Janušauskaitė, Ida (Knygotyra, 2016)
Straipsnyje nagrinėjamas Nepriklausomos Lietuvos metais įvykęs pirmasis lietuviškos spaudos lotyniškais rašmenimis atgavimo minėjimas, jo organizavimas, eiga ir rezultatai. Gilinamasi į Komiteto spaudos atgavimo 25-mečio minėjimui veiklą, Lietuvos žurnalistų sąjungos indėlį spaudos atgavimo šventės minėjimo tradicijos atsiradimui. 1929 m. įvykęs lietuviškos spaudos atgavimo minėjimas, nors ir nesulaukė kryptingos valstybės paramos ir buvo surengtas vien iš visuomeninių paskatų, vyko gana sklandžiai. Organizatorių sugebėta atkreipti ir tarptautinį dėmesį. Lietuvos žurnalistų sąjunga sudarė konkurenciją kairiųjų politinių jėgų inspiruotam Komitetui, ėjo į glaudesnį kontaktą su Antano Smetonos autoritariniu režimu, tikėdamasi atkreipti dėmesį į tuometes Lietuvos žurnalistikos problemas. Lietuvos provincija, okupuotas Vilniaus kraštas ir lietuviškoji diaspora emigracijoje kūrė savo spaudos atgavimo minėjimo tradicijas.