ANZELMO MATUČIO ASMENINĖ BIBLIOTEKA ALYTUJE - PETRUSEVIČIENĖ, VILMANTĖ (Knygotyra, 2015)
Anzelmo Matučio memorialinis muziejus A. Matučio g. 8, LT-62142 Alytus, Lietuva El. paštas: matutis@alytausmuziejus.lt Nuo 1989 metų Alytuje veikia vaikų poeto, pedagogo, kultūros veikėjo Anzelmo Matučio-Matulevičiaus (1923–1985) memorialinis muziejus. Šio muziejaus rinkinį (apie 5200 vienetų) sudaro septynios eksponatų grupės. Gausiausia iš jų (2111 vienetų) – knygos ir kiti leidiniai. Ši eksponatų grupė tebepildoma, bet pagrindinę ir svarbiausią jos dalį sudaro rašytojo memorialinė biblioteka. Ją, kaip ir visą A. Matučio memorialinį palikimą, 1989 m. muziejui perdavė poeto našlė Marija Matulevičienė. A. Matučio bibliotekos turinį formavo jo kaip mokytojo profesinė veikla – daugiausia sukaupta grožinės literatūros, bet yra ir mokomųjų leidinių, žodynų, katalogų, mokslo populiarinimo leidinių bei fotoalbumų. Svarbią vietą bibliotekoje užima literatūra vaikams. Muziejine prasme vertinga kolekcija – paties A. Matučio kūrybos bei vertimų leidiniai. [...]