RAŠYTOJAI RAŠYTOJAMS: KNYGOS SU DEDIKACINIAIS ĮRAŠAIS LIETUVOS MOKSLŲ AKADEMIJOS VRUBLEVSKIŲ BIBLIOTEKOS FONDUOS - NARBUTIENĖ, DAIVA (Knygotyra, 2015)
Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių biblioteka Žygimantų g. 1, LT-01102 Vilnius, Lietuva El. paštas: narbutiene@mab.lt Viena iš galimybių rekonstruojant buvusias asmenines bibliotekas – autorių dedikaciniai įrašai. Rašytojai savo bibliotekose turėjo knygų su kolegų autografais – paskyrimo įrašais, liudijančiais knygos nuosavybę. Šiame straipsnyje siekiama išnagrinėti lietuvių rašytojų asmeninėms bibliotekoms priklausiusių knygų dedikacinius autorių – grožinės literatūros kūrėjų – įrašus, leidžiančius bent iš dalies rekonstruoti buvusių savininkų knygų rinkinius. Pagrindinis tyrimo šaltinis – Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekos Retų spaudinių skyriuje saugomų knygų su autografais kartoteka, kuria remiantis de visu peržiūrėtos knygos su dedikaciniais įrašais. Šis būdas leidžia atskleisti tik dalį knygų, kadaise priklausiusių aptariamiems rašytojams. Analizei pasirinkti trys atvejai – trims rašytojams autorių pasirašytos knygos. Tai poeto, prozininko, vertėjo, vaikų literatūros rašytojo Mato Grigonio (1889–1971), poeto Vlado Gurnevičiaus-Ramaškonio (1923–2002) ir išeivijos rašytojo Anatolijaus Kairio (1914–2008) asmeninių bibliotekų knygos. Jos į LMA Vrublevskių bibliotekos Retų spaudinių skyriaus fondus pateko kaip dovanos – sykiu su archyviniu buvusių knygų savininkų palikimu.