KRISTIJONAS DONELAITIS IR GOTTHARDAS FRIEDRICHAS STENDERIS: APMĄSTANT ŠVIETIMO EPOCHOS KŪRINIŲ PANAŠUMUS RYTŲ PRŪSIJOJE IR KURŠE (anglų kalba) - DAIJA, PAULS; BRIEŽKALNE, SANITA (Knygotyra, 2015)
Institute of Literature, Folklore and Art University of Latvia National Library of Latvia Mūkusalas 3, Rīga, LV-1423, Latvia E-mail: pauls.daija@gmail.com Straipsnyje nagrinėjamos paralelės tarp Kristijono Donelaičio (1714–1780) ir Gotthardo Friedricho Stenderio (1796), didžiausią dėmesį skiriant panašioms Apšvietos amžiaus rašymo tendencijoms Kuržemės ir Rytų Prūsijos protestantų regionuose. Paplitusios Apšvietos idėjos aprašomos aptariant panašias ir skirtingas temas K. Donelaičio ir G. F. Stenderio kūriniuose ir XVIII amžiuje Europoje susiformavusį „paprastų žmonių atradimo“ reiškinį. Straipsnį sudaro keturios dalys, kuriose atitinkamai nagrinėjami šie klausimai: 1) etninės ir socialinės kilmės aspektai, nulėmę šių autorių palikimą ir požiūrį į juos; 2) spausdintinės komunikacijos, lyginant su verbaline komunikacija, svarba skleidžiant populiarias Apšvietos idėjas; 3) pagrindinės ideologinės temos abiejų autorių kūryboje, įskaitant ir kritiką madingų užsienio tendencijų atžvilgiu bei skirtingą požiūrį į praeitį ir kolektyvinę atmintį; 4) ideologinis Apšvietos amžiui būdingas mąstymas, įtraukiant ir lojalumą savo socialinės padėties atžvilgiu, ir sinonimišką etninių, socialinių denominacijų vartoseną XVIII amžiuje. Straipsnyje keliama hipotezė, kad, nepaisant abiem aptariamiems autoriams būdingų skirtingų kūrybos metodų, novatoriškoje jų veikloje su Latvijos ir Lietuvos „žmonių atradimu“ susijusios paralelės atskleidžia panašią Apšvietos amžiaus pasaulėžiūrą, kurią suformavo laiko dvasią atspindintis domėjimasis „paprastais žmonėmis“.