KARALIAUČIAUS UNIVERSITETO PROFESORIAUS KARLO GOTTFRIEDO HAGENO (1749–1829) ASMENINĖ BIBLIOTEKA (rusų kalba) - JERMAKOVA, NADEŽDA (Knygotyra, 2015)
Immanuel Kant Baltic Federal University 236041, Kaliningrad, ul. A. Nevskogo 14, Russia E-mail: Erm_n@list.ru Karlas Gottfriedas Hagenas (1749–1829) buvo garsus vokiečių chemikas, farmakologas, medicinos mokslų daktaras ir šeimos farmacijos verslo tęsėjas. K. G. Hagenas garsėjo kaip universalus profesorius – Karaliaučiaus universitete dėstė chemiją, fiziką, mineralogiją, zoologiją ir botaniką. Jo sūnus E. A. Hagenas prisidėjo prie K. Donelaičio Metų leidybos. K. G. Hageno asmeninė biblioteka buvo žinoma kaip viena turtingiausių visame Karaliaučiuje. Šiame straipsnyje analizuojami kai kurie K. G. Hageno bibliotekos kokybiniai ir kiekybiniai rodikliai. Straipsnio autorė nagrinėjo profesoriaus gyvenimą ir jo mokslinę veiklą; nemažai dėmesio buvo skiriama ir istoriniams įvykiams, nulėmusiems profesoriaus pedagogines pažiūras. Apibendrinusi šios iškilios asmenybės biografijos faktus ir jam įtakos turėjusius istorinius įvykius, straipsnio autorė priėjo prie išvados, kad galima išskirti tris pagrindines profesoriaus veiklos sritis: mokslinę, pedagoginę ir žurnalistinę. Asmeninė biblioteka atliko svarbų vaidmenį plėtojant produktyvią ir integruotą K. G. Hageno mokslinę veiklą. Bibliotekos tyrimas atliktas remiantis aukciono katalogu „K. G. Hageno knygų sąrašas“. Katalogą, paskelbtą Karaliaučiuje 1829 metais, sudaro 128 puslapiai. Juo straipsnio autorė galėjo naudotis gavusi dr. E. Neumanno-Redlino von Medingo, profesoriaus K. G. Hageno palikuonio, sutikimą. Autorė išnagrinėjo asmeninę biblioteką pagal leidimo vietas ir metus, mokslo sritis, leidinių kalbą ir dokumentų rūšis. Į katalogą buvo įtrauktos knygos, išspausdintos 100 įvairių vietų. Nustatyta, kad K. G. Hageno bibliotekos kataloge yra šių mokslo sričių leidinių: mokslo istorijos, fizikos, chemijos, alchemijos, zoologijos, botanikos, mineralogijos, medicinos ir su ja susijusių mokslų, Prūsijos istorijos, filosofijos, teologijos ir kt. Į katalogą buvo įtraukti vadovėliai, monografijos, žodynai, vadovai, farmakopėjos tekstai, disertacijos, rankraščiai, moksliniai žurnalai, kelionių aprašymai, laikraščiai. Autorės turimomis žiniomis, aukcionui buvo pasiūlyta tik dalis K. G. Hageno bibliotekos knygų. Ateityje tikimasi pratęsti informacijos apie šią biblioteką paiešką.