ESTŲ DIASPOROS KULTŪRINIO PAVELDO TINKLAI: PASTANGOS IR PATIRTIS - NOORHANI, PIRET (Knygotyra, 2015)
Estonian National Museum Veski 32, 51014 Tartu, Estonia E-mail: piretnoorhani@gmail.com Tuoj po Antrojo pasaulinio karo palikę tėvynę estai pradėjo rinkti kultūrinį palikimą. Specialūs archyvai ir bibliotekos buvo įkurti Australijoje, Švedijoje, JAV ir Kanadoje. Kai kurie iš jų veikia ir dabar. Nuo devintojo XX a. dešimtmečio Estijos institucijos pradėjo kaupti emigrantų kultūros palikimą. Suformuotos didelės kolekcijos, atliekami jų tyrimai. Estijos archyvarai, bibliotekininkai ir muziejininkai užmezgė daug bendradarbiavimo ryšių su estų bendruomenėmis visame pasaulyje. Nuo 2005 m. kovo pagrindinių Estijos atminties institucijų atstovai susirinko aptarti būsimo bendradarbiavmo. Buvo įkurta Estijos Santraukaarchyvų užsienyje speciali darbo grupė, kuri vykdo kelis reikšmingus projektus. Ji sukūrė interneto svetaines Estijos archyvams užsienyje ir BaltHerNet – daugiakalbį Baltijos šalių (Estijos) archyvų kolekcijų portalą. 2008 m. sausį įkurta ne pelno organizacija BaltHerNet. Jos tikslas – plėtoti ir administruoti portalą, puoselėti bendradarbiavimą tarp valstybinių ir privačių archyvų, muziejų, bibliotekų ir kitų institucijų, kaupiančių ir studijuojančių Baltijos valstybių diasporų kultūrinį palikimą. Šią veiklą remia ne tik atminties institucijos, bet ir Estijos švietimo ir mokslo ministerijos Tėvynainių programa.