IŠEIVIJOS ASMENINĖS BIBLIOTEKOS RUSIJOS KNYGOTYRININKŲ DARBUOSE - ILJINA, OLGA (Knygotyra, 2015)
Российская национальная библиотека Ул. Садовая д. 18, 191069 Санкт-Петербург, Россия E-mail: o_ilina@mail.ru Straipsnyje pateikiama Rusijos knygotyrininkų atliktų privačių bibliotekų tyrimų apžvalga. Trumpai aptariama Rusijos išeivių asmeninių bibliotekų tyrimų istorija. Pabrėžiami pagrindiniai asmeninių bibliotekų kaip istorinių kultūrinių objektų bruožai, siūloma toliau juos tirti. Autorė apibūdina emigrantų asmeninių bibliotekų ypatybes (jų formavimąsi, komplektavimo šaltinius, turinį ir likimą). Atskleidžiamas Santraukaknygotyrininko vaidmuo tyrinėjant ir gelbstint rusišką knygą užsienyje. Apibūdinami svarbiausi Rusijos emigrantų knygų rinkiniai užsienio privačiose ir viešosiose bibliotekose bei muziejuose. Daugiausia dėmesio skiriama emigrantų rašytojų (Ivano Bunino, Michailo Osorgino) asmeninėms bibliotekoms. Pateikiamas platus literatūros apie Rusijos išeivių asmenines bibliotekas sąrašas.