SILEZIJOS UNIVERSITETO KATOVICUOSE BIBLIOTEKININKYSTĖS IR INFORMACIJOS MOKSLŲ INSTITUTO DARBUOTOJŲ PUBLIKACIJOS KULTŪRŲ PARIBIO TEMA: MOKSLINĖS IR PEDAGOGINĖS VEIKLOS PAGRINDU - GĘBOŁYŚ, ZDZISŁAW (Knygotyra, 2015)
University of Silesia Institute of Library and information Science 40–032 Katowice, Pl. Sejmu Śl. 1, Poland E-mail: gebolys@us.edu.pl Zdzisławas Gębołyśas aptaria kultūrų paribio temą Silezijos universiteto Katovicuose Bibliotekininkystės ir informacijos mokslų instituto mokslininkų leidybinėje veikloje 1974–2007 metais. Jis surinko visas publikacijas, pasirodžiusias Lenkijoje ir užsienyje. Šis darbas – tai daugiau negu tradicinė literatūros apžvalga, pristatanti mokslinio tyrimo būklę. Surinkta bibliografinė medžiaga yra susisteminta ir aprašyta pagal formalius (data, leidimo vieta, autorius) ir dalykinius (tema, aprėptis) požymius. Iš viso pateikiamos 152 publikacijos: 13 knygų, 4 kolektyviniai darbai, 133 straipsniai ir 1 recenzija. Produktyviausi autoriai yra Mariola Jarczyk, Edwardas Różyckis, Jolanta Gwioździk ir Zdzisłavas Gębołyśas. Publikacijas kultūrų paribio tema apibūdina platus dalykų, chronologijos ir teritorijos mastas. Būtinai reikia atsižvelgti į atstumą tarp Katovicų ir tiriamo regiono, taip pat tai, kad ligi šiol moksliniai tyrimai buvo vykdomi remiantis tik asmeniniais ryšiais surinkta medžiaga. Labiausiai mokslininkus domina senosios Lenkijos laikotarpis (XVI–XVIII a.) ir dabartiniai laikai. Išanalizavus publikacijas aprašomų teritorijų atžvilgiu, matyti, kad daugiausia dėmesio skiriama Lietuvai ir Ukrainai. Mokslinių tyrimų turinys apima knygos kultūrą, asmeninių kolekcijų istoriją, bibliotekininkų ir bibliofilų asmenybes. Kai kuriais atvejais autoriai cikliškai tyrinėjo objektus: Biržų Radvilų šeimos aplinkos knygos kultūrą (M. Jarczyk), Rytų vienuolynų bibliotekas (J. Gwioździk), lenkiškas bibliotekas Lietuvoje (Z. Gębołyśas), Lvovo diduomenės knygų rinkinius (E. Różyckis). Šalia bibliografinės analizės pateikiama trumpa istorinė apybraiža apie Instituto pedagoginę ir mokslinę veiklą nuo jo įkūrimo 1974 m. Ligi šiol apie 1000 studentų įgijo magistro ir daugiau kaip 10 – daktaro laipsnį. Augančią bibliotekininkystės svarbą Katovicuose liudija ne tik Instituto studentų priėmimas į doktorantūros programą ir pateikta paraiška pradėti podoktorantūros programą. Toliau vis labiau plėtojamas tarptautinis bendradarbiavimas, įskaitant dalyvavimą Erasmus/Life– mokymosi visą gyvenimą – programoje. Visi šie faktai leidžia optimistiškai vertinti kultūrų sąveikos tyrimų raidą Silezijos universteto Bibliotekininkystės ir informacijos mokslų institute.