LEIDYBINĖ „ŠALTINIO“ DRAUGIJA - PETREIKIS, TOMAS PETREIKIS (Knygotyra, 2015)
Vilniaus universiteto Knygotyros ir dokumentotyros institutas Universiteto g. 3, LT-01513 Vilnius, Lietuva El. paštas: petreikist@gmail.com Plungėje 1905 m. liepos 17 d. buvo įsteigta akcinė leidybinė „Šaltinio“ draugija. Jai vadovavo kun. Vincentas Jarulaitis ir jo padėjėjas kun. Juozas Bikinas. Draugija ketino specializuotis leisti populiariąją religinę literatūrą ir veikė slapta. Jai priklausė didžioji dalis Žemaitijos regiono tautiškai susipratusių kunigų (Juozas Tumas-Vaižgantas), rašytojų (Juozas Šnapštys, Šatrijos Ragana) ir kitų žymių to meto lietuvių tautinio atgimimo veikėjų. Draugija buvo parengusi Prano Turausko ir Juozo Šnapščio vertimus ir toliau rengė kitus leidinius, bet Žemaičių vysk. Mečislovas Paliulionis dėl asmeninių sumetimų „Šaltinio“ draugiją perkėlė į Kauną, 1905 m. spalio 12 d. ją reorganizavo ir inicijavo Šv. Kazimiero draugijos įkūrimą. Plungė prarado katalikiškos knygos leidybos centro vaidmenį, o Kaune pertvarkyta draugija patyrė sunkumų. „Šaltinio“ draugijos pavyzdys turėjo įtakos tolesnei katalikiškos leidybos raidai.