VILNIAUS AKADEMINĖ BENDRUOMENĖ IR JOS BIBLIOTEKA XIX AMŽIAUS PIRMOJOJE PUSĖJE: IMPERINIO VALDYMO ĮTAKA - KRAKYTĖ, ASTA (Knygotyra, 2015)
Vilniaus universiteto Bibliotekininkystės ir informacijos mokslų institutas Universiteto g. 3, LT-01511 Vilnius, Lietuva El. paštas: asta.krakyte@mb.vu.lt Straipsnyje analizuojama XIX a. pirmosios pusės Vilniaus akademinės bendruomenės ir jos bibliotekos būklė, nulemta centralizuoto Rusijos imperijos administracijos valdymo, sietino ne tik su pakitusiu statusu, pavaldumu ir finansavimu, bet ir su nauja bendruomenės struktūra, pasikeitusia savimone, universiteto personalo kontrole, griežta leidžiamų ir iš užsienio gaunamų knygų cenzūra, o galiausiai – su universiteto uždarymu ir jo turto (taip pat ir bibliotekos) padalijimu carinės Rusijos mokslo, švietimo ir kitų įstaigų bibliotekoms. Remiantis Lietuvos valstybės istorijos archyve ir Vilniaus universiteto bibliotekoje saugomais dokumentais nustatyta, kad nuo XIX a. istoriografijoje įsigalėjusi tendencija idealizuoti Vilniaus akademinės bendruomenės ir jos bibliotekos raidą tiriamuoju laikotarpiu yra nepagrįsta, – imperinis valdymas turėjo neigiamą įtaką bibliotekos komplektavimui, nes apribojo Apšvietos epochos idėjas atspindinčių veikalų sklaidą miesto sociokultūrinėje erdvėje, skatino hipertrofuotą fondų didėjimą menkaverčių leidinių pagrindu, aplaidų bibliotekos tvarkymą po 1831 m. ir sunaikino vietos bendruomenės puoselėtas europietiškos bibiotekininkystės tradicijas.