XX A. PRADŽIOS BALTARUSIJOS ATGIMIMO LAIKOTARPIS BALTARUSIJOS NACIONALINĖS BIBLIOTEKOS KNYGOS MUZIEJUJE - SAPEGO, TATJANA (Knygotyra, 2015)
Национальная библиотека Беларуси просп. Независимости 116, 220114, г. Минск, Республика Беларусь E-mail: sapieha@telegraf.by Autorė aptaria universalaus muziejaus sukūrimo problemą ir siūlo klasifikaciją, kurioje knygos muziejai skirstomi į kompleksinius (universaliuosius, meno ir technikos, istorijos ir technikos, istorijos ir meno) ir specializuotus (technikos, meno ir istorijos). Pagal šią klasifikaciją Baltarusijos knygų spaudos muziejus skiriamas prie universaliųjų muziejų, Baltarusijos nacionalinės bibliotekos Knygos muziejus – prie knygos istorijos ir meno muziejų, Martyno Jankaus – prie knygos istorijos ir technikos muziejų. Baltarusijos nacionalinės bibliotekos Bibliologijos skyriuje sukaupta Baltarusijos leidinių kolekcija, apimanti XIX a pabaigos–XX a. pradžios leidinius. Kai kurie jų eksponuojami Knygos muziejuje. Vertėtų paminėti Adomo Mickevičiaus, Jano Čečeto, Jano Borščevskio ir Vincento Dunino-Marcinkevičiaus knygas, taip pat Baltarusijos šiuolaikinės literatūros ir literatūrinės kalbos kūrėjų – Jankos Kupalos ir Jakubo Kolaso – gyvenimo metais išleistus leidinius, pirmąjį nelegalų laikraštį baltarusių kalba „Mužyckaja prauda“, pirmuosius legalius baltarusiškus laikraščius „Naša dolia“ ir „Naša niva“, pirmuosius vadovėlius baltarusių kalba, išleistus Sankt Peterburgo leidykloje „Zagljane sonca i u naša aconca“, eilėraščių rinkinį „Vjanok“ su Maksimo Bogdanovičiaus autografu ir kai kuriuos kitus retus Knygos muziejaus eksponatus.