PETRO VILEIŠIO RYŠIAI SU MARTYNU JANKUMI (1883–1894) - ANIČAS, JONAS (Knygotyra, 2015)
Viešoji įstaiga Vileišių kolegija Vokiečių g. 4/2, LT-2600 Vilnius El. paštas: srtr@ktl.mii.lt Nacionalinio atgimimo veikėjo Petro Vileišio šviečiamojoje veikloje svarbus vaidmuo teko Mažosios Lietuvos tautinio sąjūdžio veikėjui, spaustuvininkui ir leidėjui Martynui Jankui. 1883–1894 metų laikotarpiu M. Jankus išleido dalį P. Vileišio šviečiamųjų raštų (knygelių), kurių per knygnešius išplatino apie 15 000 egzempliorių. Jų produktyvus bendradarbiavimas, padėjęs brandinti lietuvių tautinio atgimimo sąjūdį, atsispindi P. Vileišio laiškuose M. Jankui, kurių originalai saugomi Vilniaus universiteto bibliotekos rankraštyne ir Vilniaus universiteto profesoriaus Domo Kauno asmeninėje kolekcijoje. M. Jankaus laiškai P. Vileišiui mūsų dienų nepasiekė.