MARTYNAS JANKUS IR VOKIETIJOS REICHAS - KLEIN, MANFRED (Knygotyra, 2015)
Prof. em. Fachhochschule Bielefeld, Vokietija Plaschischen 53, A-9074 Keutschbach, Austrija El. paštas: man.klein@aon.at Rytų Prūsijos lietuvių spaustuvininkas, leidėjas ir publicistas Martynas Jankus (1858–1946) nuo 1871 metų buvo Vokietijos reicho nacionalistinės valstybinės politikos nemalonėje. Priešingai nei Lietuvoje, kur jis laikomas Mažosios Lietuvos patriarchu, Vokietijoje M. Jankus žinomas mažai. Straipsnyje glaustai aptariama buvusios Reicho vyriausybės kultūrinė politika Rytų Prūsijos lietuviškai kalbančiosios tautinės grupės atžvilgiu, taip pat politinė visuomeninė situacija, kurioje veikė M. Jankus. Pabaigoje kalbama apie vietinės Prūsijos valdžios vykdytus jo šnipinėjimus. Šiuo tikslu analizuojama keletas politinio pobūdžio informatorių pranešimų apie lietuvių spaudos darbuotoją. Išvados atskleidžia, kodėl M. Jankus kaip istorinė asmenybė Vokietijoje liko beveik nepastebėtas.