PIRMIEJI BANDYMAI KAUPTI SENOSIOS LIETUVIŲ IŠEIVIJOS DOKUMENTINĮ PAVELDĄ JAV - MISIŪNAS, REMIGIJUS (Knygotyra, 2012)
Vilniaus universiteto Knygotyros ir dokumentotyros institutas Universiteto g. 3, LT-01513 Vilnius, Lietuva El. paštas: remigijus.misiunas@kf.vu.lt Nepriklausomybės metais Lietuvoje nemažai dėmesio skiriama išeivijos istorijos tyrimams. Tačiau XIX a. pabaigos – XX a. pradžios lietuvių išeivijos JAV istorija iki šiol sulaukia mažai dėmesio. Viena iš priežasčių – archyvinės medžiagos stoka. Straipsnyje mėginama analizuoti, kodėl mūsų laikus pasiekė palyginti mažai senosios lietuvių išeivijos (pirmosios emigracijos bangos) paveldo rinkinių, kaip buvo mėginama kaupti ir išsaugoti paveldą išeivijoje JAV, koks buvo tokių rinkinių turinys remiantis dviejų išeivių – Juozo O. Širvydo ir Aleksandro Račkaus – surinktais rinkiniais.