LIETUVOS SPAUSDINTINIAI BIBLIOGRAFINĖS INFORMACIJOS IŠTEKLIAI 2001–2005 METAIS - JANONIS, OSVALDAS (Knygotyra, 2015)
Vilniaus universiteto Knygotyros ir dokumentotyros institutas Universiteto g. 3, LT-01513 Vilnius, Lietuva El. paštas: osvaldas.janonis@kf.vu.lt Straipsnyje tęsiama autoriaus anksčiau pradėta Lietuvos spausdintinių bibliografinės informacijos išteklių sistemos pokyčių analizė naujomis jos raidos sąlygomis. 2001–2005 metais išleistų bibliografijos leidinių analizė atlikta vadovaujantis anksčiau pasirinktais principais. Periodinių bibliografijos leidinių analizė parodė, kad jų sistemoje įvyko esminių pokyčių: jų skaičius stabilizavosi, dalis tokių leidinių buvo perkelti į skaitmeninę (elektroninę) formą, vyraujančią vietą užėmė universalios tematikos leidiniai ir kt. Straipsnyje prognozuojama, kad dalis jų artimiausioje ateityje gali nustoti eiti ir bus pateikiami tik skaitmenine forma. Atlikta retrospektyvinių bibliografijos leidinių analizė pagal turinį, leidėjus ir kitus požymius leido daryti tokias pagrindines išvadas: nors daugiausia retrospektyvinių bibliografijos leidinių parengė ir išleido bibliotekos, tačiau svarių darbo rezultatų davė ir neprofesionalioji bibliografinė veikla. Pagal turinį beveik trečdalį jų sudarė universalūs bibliografijos leidiniai. Pastebimas nuolatinis šakinių bibliografijos leidinių skaičiaus mažėjimas, nors šios rūšies bibliografijos leidiniai turėtų užimti esminę vietą bibliografinės informacijos išteklių sistemoje. Mados pobūdį įgauna personalinių bibliografijos rodyklių rengimas ir leidimas. Autorius siūlo iš valstybės biudžeto finansuojamoms bibliotekoms šią paslaugą padaryti mokamą. Keliamas uždavinys atsikračius blogo sovietinio patyrimo atgaivinti bibliografijos kultūrinę šviečiamąją funkciją – pradėti rengti daugiau rekomendacinių (patariamųjų) bibliografijos leidinių mažesnio išsilavinimo informacijos vartotojams. Pastebėta, kad dalies bibliografijos leidinių bendras metodinis lygis smuko.