METROPOLIJOS SKRIPTORIUMO RANKRAŠČIAI RUSIJOS IR LIETUVOS BIBLIOTEKOSE (UNIKALAUS VILNIAUS RANKRAŠTINIO HERBARIUMO KLAUSIMU) - ISAČENKO, TATJANA (Knygotyra, 2010)
Straipsnyje, pasitelkus surinktas žinias apie žinomus enciklopedinio pobūdžio knygos „Žolynas“ (herbariumas) egzempliorius, pristatomas Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekos Rankraščių skyriuje saugomas šios knygos XVII a. pabaigos nuorašas. Autorė pateikia trumpą šios rankraštinės knygos saugojimo istoriją, bibliografinį aprašą, juo remdamasi bando nustatyti knygos perrašymo vietą ir laiką. Straipsnyje aptarta šio herbariumo kilmė, kelias į Maskvos Rusią per LDK ir vėlesnė jo įtaka kultūriniam moksliniam gyvenimui tiek Rusioje, tiek buvusioje LDK teritorijoje. Straipsnis teikia naujų žinių šio rankraščio istorijai ir jo panaudojimo aplinkybėms pažinti.