MATO PRETORIJAUS „PRŪSŲ BAŽNYČIOS KRONIKOS“ AUTORIAI IR KNYGOS - LUKŠAITĖ, INGĖ (Knygotyra, 2010)
Lietuvos istorijos institutas Kražių g. 5, LT-01108 Vilnius, Lietuva El. paštas: luksaite@gmail.com Straipsnyje nagrinėjama Mato Pretorijaus rankraštyje „Prūsų bažnyčios kronika” panaudotų leidinių teminės grupės ir jų autoriai: Vokiečių ordino ir Prūsijos Kunigaikštystės kronikos bei istorijos; XV–XVII a. pirmosios pusės Lenkijos ir Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės istorikų spausdintos kronikos ir autorinės istorijos, Europos Bažnyčios istorijos; lokalinės regiono Bažnyčių istorijos, vėlyvosios antikos ir viduramžių krikščionių teologų tekstai, pagrindiniai liuteronų teologinės doktrinos ir kai kurie XVI a. katalikų teologų tekstai; XVI–XVII a. teologinės polemikos regione autoriai. Siekiama nustatyti XVII a. antrosios pusės istoriko skaitymo mastą, autorių atranką.