SKAITMENINIŲ LEIDINIŲ LEIDYBOS PERSPEKTYVOS AKADEMINĖJE LEIDYKLOJE: LIETUVIŲ KALBOS INSTITUTO ATVEJIS - KISIELIŪTĖ, RIMANTĖ (Knygotyra, 2010)
Vilniaus universiteto Knygotyros ir dokumentotyros institutas Universiteto g. 3, LT-01513 Vilnius, Lietuva El. paštas: Rimante.Kisieliute@kf.stud.vu.lt Straipsnyje nagrinėjama skaitmeninių leidinių leidybos situacija akademinėje leidykloje. Tyrimo objektas – Lietuvių kalbos instituto leidybos padalinys. Panašaus pobūdžio mokslinių tyrimų Lietuvoje neatlikta. Remiantis anketinės apklausos, giluminio interviu bei mokslinės literatūros analize, atskleistas Lietuvių kalbos instituto mokslininkų, esamų ir potencialių knygų autorių, požiūris į skaitmeninę leidybą, įvardytos priežastys, kuo akademinei leidyklai skaitmeninė leidyba yra paranki, ir išnagrinėti trys leidybos modeliai (Born-Digital, Print on Demand, Short run digital printing), naudotini plečiant leidyklos akademinės leidybos apimtis. Prieita prie išvados, kad Lietuvių kalbos instituto leidykloje skaitmeninė leidyba turi visas prielaidas būti sparčiai plėtojama, siekiant ekonominio pranašumo, rizikos minimizavimo ir patogumo.