SẼNOS KNYGOS IR NAUJOS ISTORIJOS: KNYGOS IR SPAUDOS KULTŪROS STUDIJŲ VADOVAS - HOWSAM, LESLIE (Knygotyra, 2013)
Vindzoro universitetas 401 Sunset Ave, Windsor, ON N9B 3P4, Kanada El. paštas: lhowsam@uwindsor.ca Skaitytojui pateikiamas knygos ir spaudos kultūros studijų įvadas. Šios studijos yra sandūroje kelių disciplinų, kurios suartėdamos viena su kita ir sudaro šios naujos disciplinos turinį. Mano knyga skiriama padėti pradedantiems studentams susiorientuoti šioje tyrimų srityje, bet kartu ir paskatinti patyrusių mokslininkų1 diskusiją. Knygos kultūros tyrimai yra tiek platūs, kad jau pats jų apibrėžimas glumina. Jie turi būti siejami su įvairiausiais rašytinės komunikacijos būdais bei procesais. Jos tyrėjai mąsto apie supratimą, komponavimą, materialią būtį ir kultūros reiškinį, kurį įvardijame knyga vien dėl to, kad neturime tinkamesnio ją apibūdinančio žodžio. Knygos negalime apriboti nei spauda (nes knyga gali būti rankraščio ar kito rašytinio pavidalo), nei brošiūruotu formatu (kodeksu) (tyrinėjame taip pat periodinius leidinius arba elektroninius tekstus, lygiai kaip ir pergamentus arba ritinius), nei materialiąja arba literatūrine kultūra. Taigi, ši plati apimtis ir neapibrėžiamos ribos lemia tai, kad niekas negali būti visų jos aspektų žinovas.