INSTITUCINĖS TALPYKLOS IR UNIVERSITETŲ MOKSLINIŲ REZULTATŲ PUBLIKAVIMAS: ŠVEDIJOS REGIONINIO UNIVERSITETO ATVEJIS - MACEVIČIŪTĖ, ELENA; WILSON, THOMAS D. (Knygotyra, 2013)
Vilniaus universiteto Knygotyros ir dokumentotyros institutas Universiteto g. 3, LT-01513 Vilnius, Lietuva Švedijos bibliotekininkystės ir informacijos mokslo mokykla, Buroso universitetas Högskolan i Borås, SE-501 90 Borås, Sverige El. paštas: elena.maceviciute@gmail.com Švedijos bibliotekininkystės ir informacijos mokslo mokykla, Buroso universitetas Högskolan i Borås, SE-501 90 Borås, Sverige El. paštas: wilsontd@gmail.com Straipsnyje aprašomas tyrimas grindžiamas statistine institucinės talpyklos duomenų bazės ir reglamentuojančiųjų universiteto dokumentų analize, interviu su universiteto vadovais ir aktyviais mokslininkais duomenimis bei universiteto mokslininkų atsakymų į anketą analize. Tyrimo rezultatai rodo, kad Švedijos universiteto leidybinė politika orientuojama į kuo didesnį universiteto matomumą mokslinėje komunikacijoje, atvirosios prieigos kūrimą ir per ją prieinamų dokumentų kokybės užtikrinimą bei mokslininkų atsakomybės už leidinių ir duomenų apie juos kokybę didinimą. Tačiau tiriamo universiteto mokslininkų žinios apie leidybos procesus, atvirosios prieigos galimybes, autorių teisių perdavimo pasekmes bei kitus su šiuolaikine moksline komunikacija susijusius procesus bei reiškinius yra gana ribotos. Norint sėkmingai įgyvendinti universiteto leidybinės politikos nuostatas, būtina mokslininkus nuolat šviesti ir konsultuoti šiais klausimais. Tai galėtų būti natūrali universiteto bibliotekos funkcija, pratęsianti jos darbą su institucine talpykla bei informacinio raštingumo ugdymu.