Informacijos prieinamumas Latvijoje globalių tendencijų kontekste - Gerkena, Vineta; Kalnina, Iveta; Pakalna, Daina (Knygotyra, 2003)
Straipsnyje autorės aptaria aktualų nacionalinės informacijos politikos ir jos įgyvendinimo Latvijoje klausimą. Straipsnio tikslas - įvertinti informacijos prieinamumą ir Latvijos bibliotekų vaidmenį, užtikrinant jį globalios žinių visuomenės aspektu. Straipsnis yra teorinio pobūdžio, jis grindžiamas dokumentų ir temos literatūros analize. Jame daugiausia dėmesio skiriama informacinei visuomenei, e-Latvijos programai, bibliotekų veiklos nacionaliniams teisės aktams bei tarptautinėms rekomendacijoms, bibliotekoms ir intelektinei laisvei, bibliotekų sistemai kaip sudedamajai e-Latvijos daliai, elektroniniams dokumentams ir informaciniam raštingumui. Žvelgiant i šiuolaikines globalizacijos tendencijas kiekviena valstybė yra pasaulio informacijos erdvės dalis. Vienas svarbiausių informacinės visuomenės uždavinių - visuomenės gerovės tobulinimas teikiant kokybiškas informacijos paslaugas. Visose srityse, įskaitant bibliotekų ir informacijos mokslus, reikia taikyti naujoviškus metodus. Biblioteka, kaip informacijos centras, atlieka pagrindinį vaidmenį teikiant prieigą prie informacijos Latvijoje. Šis vaidmuo ateityje turėtų tapti dar svarbesnis.