Knygų skaitymo įpročiai tarp Slovėnijos universitetų studentų: iššūkiai ir skaitymo kultūros ateitis - Kovač, Miha; Kovač Šebart, Mojca; Mažgon, Jasna (Knygotyra, 2025)
Straipsnyje nagrinėjama Slovėnijos universitetų studentų, studijuojančių pedagogikos ir bibliotekininkystės programas, skaitymo įpročiai, lyginant dviejų laikotarpių duomenis: 2017–2018 ir 2024–2025 m. Nors tiriamieji studentai ruošiasi tapti pedagogais, maždaug 16 proc. jų nurodė per pastaruosius metus neperskaitę nė vienos knygos. Taip pat per septynerių metų laikotarpį pastebėtas nežymus skaitymo dažnumo padidėjimas, taip pat daugiau skaitoma anglų kalba. Vis dėlto ryškus pokytis pastebimas pasirenkant žanrus: studentai vis dažniau renkasi lengvesnę, populiariąją literatūrą ir atsisako sudėtingų literatūrinių tekstų. Būtent šis poslinkis į mažiau reikalaujančią žanrinę fikciją kelia didelį nerimą. Toks studentų pasirinkimas turi svarbių kognityvinių pasekmių. Tyrimai rodo, kad įsitraukimas į sudėtingą literatūrą yra labai svarbus, nes gerina abstraktųjį mąstymą ir atributinį sudėtingumą – savybes, kurios yra būtinos sėkmingam pedagogo darbui. Be to, nors dažnesnis skaitymas anglų kalba yra intelektualiai naudingas, kartu jis gali sumažinti studentų sąlytį su sintaksiškai sudėtingais slovėnų kalbos tekstais, o tai ilgainiui potencialiai silpnina gimtosios kalbos kompetenciją. Straipsnio išvados atskleidžia nerimą keliantį atotrūkį tarp skaitymo elgesio, kurio tikimasi iš būsimų pedagogų, ir jų faktinės praktikos. Kadangi skaitymo sudėtingumas glaudžiai koreliuoja su kritiniu mąstymu, mažas įsitraukimas į daugiau reikalaujančius tekstus gali stabdyti studentų kognityvinę raidą ir mažinti jų pedagoginį efektyvumą ateityje. Galiausiai, straipsnis pabrėžia būtinybę nustatyti aukštesnius akademinius standartus ir aktyviau skatinti giluminį skaitymą visose pedagogikos studijų programose.