Vilniaus universiteto profesorių asmeninių bibliotekų raida ir likimai 1803–1832 m.: aktualios tyrimų kryptys - Pacevičius, Arvydas (Knygotyra, 2025)
Straipsnyje nagrinėjama Vilniaus imperatoriškojo universiteto profesorių knygų rinkinių cirkuliacija akademinėje ir miesto kultūroje 1803–1832 m. asmeninių bibliotekų (pa)likimo aspektu. Siekiama nustatyti, kaip akademinės bendruomenės elitas elgėsi su savo intelektiniu turtu kasdienybėje ir socialinių bei egzistencinių iššūkių akivaizdoje, taip pat išgryninti aktualias ankstyvos modernybės asmeninių bibliotekų tyrimo kryptis. Darbe atsiribojama nuo knyginio paveldo sklaidos XIX a. antrojoje pusėje ir XX a. Tyrimo tikslas – susisteminus duomenis apie rinkinių pobūdį ir apimtis, aptarti profesorių asmeninių bibliotekų kilmę ir paveldėjimo kultūrą, knygų apytaką akademinėje erdvėje ir antrinėje knygų rinkoje. Nustatyta, kad profesorių bibliotekos – dalimis arba in corpore – buvo ne tik dovanojamos Universitetui (A. Abichto, A. Bekiu, M. Mianovskio, M. Polinskio, A. Sniadeckio, J. Tvardovskio, J. Volfgango atvejai) ar užrašomos testamentais (J. K. Chodanio, V. Herberskio, J. Sniadeckio atvejai), bet ir parduodamos (A. Bekiu, L. Bojanaus, G. Grodeko, I. Danilavičiaus, J. Lelevelio, J. Lobenveino, I. Oldachovskio, R. Simonavičiaus, S. Stubelevičiaus atvejai); knygomis su Alma Mater buvo keičiamasi (I. Danilavičius, J. Jundzilas, J. Lelevelis, I. Onacevičius, M. Polinskis). Rinkinius taip pat paveldėdavo giminaičiai (J. Abichto, L. Bojanaus, G. Grodeko, J. Jundzilo, Z. Nemčevskio, P. Smuglevičiaus atvejai). Mirties atveju už parduodamas Universitetui asmenines bibliotekas buvo išmokamos solidžios kompensacijos profesorių (A. Bekiu, J. Lobenveino, S. Stubelevičiaus ir kt.) šeimų nariams. Aukcionuose knygos išparduodamos rečiau (J. Franko, J. Mickevičiaus, V. Znamierovskio atvejai), todėl profesorių rinkinių sklaida platesnėje, neakademinėje skaitytojų bendruomenėje, įskaitant išvežimą į užsienį, buvo ribota – dėl Universiteto nenoro dalintis intelektiniais ištekliais, neišplėtotos antrinės knygų rinkos ir nepakankamos varžytynių sistemos Vilniaus mieste.