Zengštoko Giesmių Chriksczionischkų ir Duchaunischkų naujų tekstų istorija - Michelini, Guido (Knygotyra, 2006)
Su Zengštoko 1612 m. išleistomis Giesmėmis Chriksczionischkomis ir Duchaunischkomis pratęsiama Mažvydo Giesmių Chriksczoniskų (1566-1570 m.) ir Bretkūno Giesmių Duchaunų (1589 m.) tradicija. Be gausių perspausdinimų iš ankstesnių giesmynų, knygoje leidžiama per 50 naujų giesmių, iš kurių 41 išversta iš kitų kalbų, daugiausia - iš vokiečių kalbos.Straipsnyje nagrinėjama šių naujų giesmių istorija iki 1732 m., kai buvo perspausdintos tik 27 iš jų: šis skaičius išliko nepakitęs ir klasikiniame Prūsijos giesmyne.Pastebima, kad 1732 m. giesmyne perspausdinta tik 20 proc. naujų Zengštoko rinkinio tekstų, kurie buvo originalūs kūriniai ar neturėjo sąsajų su vokiškais šaltiniais: išliko ir į klasikinį Prūsijos giesmyną pateko tik patys gražiausi.Kitokia situacija su 29 vertimais iš vokiečių kalbos: 1732 m. ir vėlesniais laikais buvo pakartota per 70 proc. šių tekstų.Toks santykis paaiškinamas faktu, kad vokiškos tradicijos Prūsijoje turėjo labai svarbų vaidmenį: dauguma lietuviškų vertimų iš vokiečių kalbos negalėjo būti atmesti, nes siejosi su Prūsijoje itin populiariais šaltiniais. Atsižvelgiant į tai, aiškėja, kodėl pusė atmestųjų vertimų neturi atitikmens tuometiniuose Prūsijos giesmynuose vokiečių kalba.