Gastronomijos istorijos šaltiniai Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekos rankraščių skyriuje - Narkevičienė, Danguolė; Laužikas, Rimvydas (Knygotyra, 2024)
Straipsnyje analizuojami Lietuvos gastronomijos istorijai svarbūs šaltiniai, saugomi Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekos Rankraščių skyriuje. Šiame straipsnyje gastronominė kultūra suprantama kaip nematerialaus paveldo forma, o ją reprezentuojantys šaltiniai – konkrečiam laikmečiui būdingos kultūros fiksacijos. Straipsnyje kontekstualiai pateikiama bibliotekos Rankraščių skyriaus rinkinio apžvalga. Tyrimo metu identifikuoti šaltiniai yra suskirstyti į 8 tipologines grupes. Jos išskirtos vadovaujantis konkrečių dokumentų turinio informatyvumo (gastronominės kultūros ir gastronomijos istorijos tyrimų požiūriu) kriterijais. Straipsnyje paaiškinama kiekvieno tipo rankraščių (kaip šaltinių) nauda gastronomijos istorijos tyrimams bei pateikiamas straipsnio autorių identifikuotų šio tipo rankraščių, saugomų Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekos Rankraščių skyriuje, sąrašas.