Rašto sistemos: politikos ir knygotyros problemos - Migoń, Krzysztof (Knygotyra, 2005)
Knygotyra - knygos kultūros tyrimas - pasižymi gausiomis rašto tyrimo tradicijomis. Teorinis šio straipsnio pagrindas - Roberto Estvals’o. pasiūliusio naują šio mokslo kursą. knygotyros modelis. Kursas pavadintas „Politinis rašto tyrimas: valdžia ir rašto sistemos". Rašto sistemos visada buvo suvokiamos kaip socialinės komunikacijos įrankiai, kuriems politika darė didelę įtaką. Dėl politinių priežasčių raštas sukuria tam tikrą (kartais visiškai naują) medijos realybės tipą. Abipusiai santykiai, lemiantys šį procesą, veikia tokia seka: politika - raštas (rašto sistema) - knyga (knygos sistema) - knygos sistemos vartotojas. Esminę reikšmę turi šios sferos: 1) rašto kūrimas kalboms ir etninėms grupėms. kurios neturi rašto; 2) rašto sistemų pakeitimai, daromi valstybės, religinės valdžios ir (ar) intelektualų; 3) raštų skaičius vienoje kalboje; 4) didelis vienoje valstybėje vartojamų raštų skaičius; 5) raštas kaip nacionalinio ir religinio paveldo išlaikymo priemonė; 6) "universalių" rašto sistemų nacionalinės ir vietinės versijos kaip politinės raiškos forma. Politinė perspektyva yra labai naudinga mokslo kategorija studijuojant rašto sistemas ir knygą. Jos taikymas praturtina knygos kultūros žinias globaliais ir nacionaliniais (etniniais) aspektais. Ji taip pat gali atlikti svarbų vaidmenį formuojant šiuolaikinę nacionalinę ir tarptautinę politiką.