Periodinių leidinių statistika Baltijos šalyse: duomenų šaltiniai ir rinkiniai - Bliūdžiuvienė, Nijolė (Knygotyra, 2024)
Leidyba yra svarbi ir reikšminga kultūros, kūrybos ir ekonomikos sektoriaus dalis. Jos tyrimui, vertinimui ir prognozavimui reikalingi pagrįsti, patikimi, tikslūs, nuoseklūs, palyginami statistiniai duomenys. Atsižvelgiant į periodinių leidinių statistikos tyrimų stoką ir leidybos statistikos aktualumą bei tai, kad Baltijos šalyse leidybos statistikos duomenis renka to paties lygmens institucijos, keliama problema, ar nacionalinės bibliotekos taikomas rekomendacinių ir teisinių dokumentų pamatas bei duomenų rinkimo metodologija gali užtikrinti duomenų pagrįstumą, patikimumą, išsamumą ir palyginamumą. Šio straipsnio tikslas – išnagrinėti ir palyginti Baltijos šalių periodinių leidinių statistikos duomenų rinkimo praktikas. Tyrimo objektu pasirinkti Lietuvos, Latvijos ir Estijos leidybos statistikos teisinis pamatas bei 2022 m. leidybos statistikos ištekliai ir oficialiosios statistikos duomenų rinkiniai. Tokių duomenų rinkimo ir apskaitos gairėmis galima laikyti UNESCO rekomendacijas bei Tarptautinės standartizacijos organizacijos standartus. Teisinis leidybos statistikos pamatas – privalomojo egzemplioriaus teisės aktai, kurie turi užtikrinti statistikos duomenų šaltinius. Nepaisant to, kad leidybos statistikos duomenis renka nacionalinės bibliotekos ir visose šalyse statistikos duomenų šaltiniu yra privalomieji egzemplioriai, vis dėlto statistikos duomenų rinkiniai nėra tapatūs, šalys pasirenka, kokius duomenis rinkti, pagal kokius kriterijus ir kokia forma juos pateikti. Svarbu pabrėžti, kad leidybos industrijos duomenys statistikos rinkiniuose nepateikiami, nors jų rinkimo gairės ir pateikimo svarba akcentuojama tarptautiniuose rekomendaciniuose ir norminiuose dokumentuose. Statistinius duomenis apie e. periodinius leidinius pateikia tik Estija. Baltijos šalių nacionalinės bibliotekos yra oficialiosios statistikos rengėjos, todėl šalių statistikos institucijoms yra teikiami apibendrinti periodinių leidinių leidybos statistikos duomenys, tai atveria naujas technologines duomenų analizės ir naujų duomenų integravimo galimybes. Laikraščių ir žurnalų statistinių duomenų rinkiniai gali būti palyginami tik pagal kelis pagrindinius kriterijus, nes šalys yra pasirinkusios skirtingus statistinių duomenų pateikimo požymius, kurių pagrindiniai – įvairuojantis laikraščių ir žurnalų priskyrimas kategorijoms ir periodiškumo ypatumai.