VILNIAUS SENIENŲ MUZIEJAUS VERTYBIŲ SUSIGRĄŽINIMO IŠ RUSIJOS PROBLEMOS - KERŠYTĖ, NASTAZIJA (Knygotyra, 2011)
Lietuvos kultūros tyrimų institutas Saltoniškių g. 58, LT-08105 Vilnius, Lietuva Vilniaus universiteto Bibliotekininkystės ir informacijos mokslų institutas Universiteto g. 3, LT-01513 Vilnius, Lietuva El. paštas: nastazija.kersyte@kf.vu.lt Straipsnyje analizuojamos apie 10 000 vertybių,1855–1865 m. buvusių Vilniaus senienų muziejuje ir 1868 m. (tikėtina, ir 1914 m.) carinės Rusijos išvežtų į Rumiancevo muziejų Maskvoje. Tiriant ir vertinant šių vertybių atgavimo pastangas nuo XX a. pradžios iki šių dienų, aptariamos aplinkybės ir pateikiami argumentai, kodėl iš tų vertybių šiandien Lietuvoje yra tik 286. Iš jų 1956, 1966, 1968 metais Lietuvai grąžinta 285 vertybės ir 1928 m. Lenkijai – viena. Šioji 1931 m. sugrąžinta į Vilnių. Straipsnyje keliamos šios pagrindinės problemos: nepakankamas teisinis Lietuvos kultūros turtų restitucijos iš Rusijos pagrindimas, blogai organizuotos Lietuvos derybos su Rusija dėl kultūros vertybių susigrąžinimo, Rusijos nenoras šias vertybes atiduoti.