LIETUVIŠKOS KNYGOS KUNIGO JOSIJO LORCKO (1723–1785) KOLEKCIJOJE KOPENHAGOJE - KLEIN, MANFRED (Knygotyra, 2011)
Prof. em. Fachhochschule Bielefeld, Vokietija Plaschischen 53, A-9074 Keutschach, Austrija El. paštas: man.klein@aon.at Vieną iš reikšmingiausių XVIII a. Biblijos rinkinių Kopenhagoje buvo sukaupęs evangelikų kunigas Josijas Lorckas (1723–1785). Iš beveik 5000 tomų šios kolekcijos Biblijų yra ir kelios lietuviškos, o didžiulėje asmeninėje J. Lorcko bibliotekoje – ir keletas kitų lituanikos knygų. Straipsnyje apžvelgiamas ilgas šių senųjų spaudinių kelias ir mėginama bent iš dalies ištirti jų įsigijimo aplinkybes. Tuo tikslu aprašoma dabartinė lietuviškų J. Lorcko Biblijų, kurios saugomos Štutgarte, Viurtembergo krašto bibliotekoje, būklė. Iki šiol nepavyko išsiaiškinti, ar lietuviškos gramatikos ir lietuviški žodynai į Karališkąją biblioteką Kopenhagoje pateko iš J. Lorcko bibliotekos.