PREZIDENTO ANTANO SMETONOS ASMENINĖ BIBLIOTEKA: PAVELDAS IR TYRIMAI - LIETUVNINKAITĖ, NIJOLĖ (Knygotyra, 2011)
Kauno technologijos universiteto biblioteka K. Donelaičio g. 20, LT-44239 Kaunas, Lietuva El. paštas: nijole.lietuvninkaite@ktu.lt Straipsnyje siekta pirmą kartą apibūdinti Lietuvos prezidento Antano Smetonos (1874–1944) asmeninės bibliotekos paveldą, jo saugojimo ir tyrimo problemas. Pagrindiniai tyrimo šaltiniai buvo Kauno technologijos universiteto bibliotekos inventoriaus knyga, Kauno universiteto bibliotekos (1923–1950) veiklos dokumentai bei A. Smetonos asmeninės bibliotekos paveldo leidiniai. Publikuotų šaltinių faktiškai neatsirado. Remiantis knygotyriniais metodais pavyko atskleisti ir apibendrinti asmeninės bibliotekos paveldo likimą ir struktūrą, sklaidą ir dabartinę paveldo būklę, tačiau išsamesnį tyrimą reikėtų pratęsti. Prieita prie išvados, kad Prezidentas kryptingai kūrė asmeninę biblioteką, atitinkančią jo, kaip politinio ir visuomenės veikėjo, mokslininko ir asmenybės interesus. Jos, kaip pirmojo Lietuvos prezidento asmeninės bibliotekos, memorialinė vertė leidžia sąlygiškai laikyti šį paveldą nykstančiu knygos paminklu, todėl siūloma atlikti prezidento A. Smetonos asmeninės bibliotekos mokslinę rekonstrukciją.