LIETUVOS NACIONALINĖS MARTYNO MAŽVYDO BIBLIOTEKOS RANKRAŠČIŲ FONDO FORMAVIMAS XX AMŽIAUS 8–9 DEŠIMTMETYJE - STEPONAITIENĖ, JOLITA (Knygotyra, 2012)
Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka Gedimino pr. 51, LT-01504 Vilnius El. paštas: j.steponaitiene@lnb.lt Dokumentinio fondo kaupimas, sistemingas ir apgalvotas jo komplektavimas, atitinkantis atminties institucijos misiją, interesus ir poreikius, yra viena pagrindinių tokios institucijos funkcijų. Žiūrint iš istorinio taško, dokumentinio fondo formavimas atspindi laikmečio aktualijas, institucijos vykdomą politiką, situacijos supratimą ir įsipareigojimus visuomenei. Sovietmečio ideologija negalėjo nepaliesti ir šios bibliotekų veiklos, tačiau tyrinėjant to laikotarpio dokumentus, kuriuose tokia veikla užfiksuota, galima rasti įrodymų, kad tuo metu buvo įsigyjama ir „ideologiškai kenksmingų“ dokumentų. Ši situacija nagrinėjama straipsnyje.