Spektroskopija dokumentinio paveldo autentiškumo tyrimuose: Supraslės vienuolyno raštinės atvejis - Žižiūnas, Tadas (Knygotyra, 2018)
[straipsnis ir santrauka lietuvių kalba; santrauka anglų kalba] Straipsnyje pristatoma neverifikuotų rašytinių dokumentų autentiškumo tyrimo metodologija, paremta UV-VIS-NIR atspindžio spektroskopija. Remiantis geležies galo rašalo spalvinėmis savybėmis konstruojamas istorinių rašytinių dokumentų klastojimo, nevienalaikiškumo, korekcijų identifikavimo metodologinis modelis. Sukurta metodologija pritaikyta Supraslės vienuolyno raštinės XVI–XVIII amžių rankraštinių knygų atvejo tyrimui. Tyrimo metu nustatyta, jog dvidešimtyje tirtų dokumentų tomų fiksuotos galimai nevienalaikės teksto dalys. Prieš laboratorinį tyrimą de visu metodu išskirti galimai nevienalaikiai knygų puslapiai keturiais atvejais iš penkių nepasitvirtino. Tai reiškia, jog UV-VIS-NIR atspindžio spektroskopija dėl mažų laiko sąnaudų ir matavimų paprastumo gali būti efektyvus ir nedestruktyvus pirminis dokumento rašalo kaitos įvertinimo metodas. Metodologiškai vienodai pildoma tokių matavimų duomenų bazė galėtų tapti papildomu įrankiu sprendžiant abejotinos kilmės dokumentinio paveldo klausimus.