Skaitmeninių talpyklų kismas teisės aktų ir atvirosios prieigos požiūriu - Alexandrov, Georgi (Knygotyra, 2018)
[straipsnis ir santrauka anglų kalba, santrauka lietuvių kalba] Skaitmenizacijos amžių apibūdina milžiniški įvairios internete platinamos elektroninės medžiagos srautai. Skaitmeninių talpyklų nacionalinių kolekcijų kūrimas yra iššūkis, susijęs su pasaulio kultūros paveldo išsaugojimu. Šiame straipsnyje siekiama išnagrinėti vykstantį teisinių skaitmeninių leidinių talpyklų (teisinio skaitmeninio deponavimo) kismą, daugiausia dėmesio skiriant teisėkūros ir viešosios prieigos reguliavimui. Tyrimo geografinė aprėptis apima Europos Sąjungos valstybes nares per pastaruosius du dešimtmečius. Nustatyti trys teisinio skaitmeninio deponavimo įgyvendinimo etapai: teisinis reguliavimas, technologinė infrastruktūra ir praktinės procedūros. Straipsnyje pristatomas deponavimą reglamentuojančių įstatymų pritaikymas prie naujos žiniasklaidos aplinkos, kuri pasižymi sparčiai augančia internetine leidyba. Tyrime nustatyti kontroliuojamo elektroninio skaitymo ypatumai kaip pagrindinė prieigos priemonė privalomuosius egzempliorius kaupiančiose įstaigose, suskirstant juos į dvi kategorijas: susijusius su apribojimais ir su (pa)naudojimu. Pagrindiniai iššūkiai, susiję su tolesne teisinio skaitmeninio deponavimo plėtra, yra įstatyminiai, technologiniai, finansiniai ir socialiniai. Straipsnyje pateikiami kai kurių Europos nacionalinių bibliotekų atvirosios prieigos reguliavimo pavyzdžiai, akcentuojant pažangiausią praktiką. Remiantis pagrindinėmis išvadomis, straipsnyje pateikiama mažesnių apribojimų ir geresnio bendradarbiavimo tarp Europos Sąjungos valstybių narių dėl atvirosios prieigos prie suskaitmenintų talpyklų kolekcijų prognozė.