Knygų skaitymas kitaip - Bădulescu, Dana; Cristea, Dan (Knygotyra, 2018)
[straipsnis ir santrauka anglų kalba, santrauka lietuvių kalba] Vadovaudamiesi prielaida, kad knyga yra atskiras pasaulis, kuris kartais įsiveržia į tikrovę, ir kad miesto „realybė“ yra „literatūrizuota“ ta prasme, kurią jai suteikia Bertrandas Westfalas, todėl miestas yra knyga, mes pristatome technologiją, skirtą skaitmeninių knygų skaitymui papildyti kontekstine informacija. Automatiniai kalbos procesai, apdorojantys originalų tekstą, papildo jį skaitmeniniais artefaktais, kurie išryškina paminėtus objektus ir ryšius tarp jų, tokiu būdu atskleidžiant semantinius ryšius tekste ir už jo ribų, teikiant nuorodas į tinklalapius ir žemėlapius arba padedant skaitytojams steigti ir susisiekti su bendruomenėmis, kurias domina dalijimasis skaitymu. Pirmasis „Mapping Books“ sistemos aktyvinimas (objekto atitikmens sukūrimas, angl. instantiation) leidžia skaitytuvui, naudojant planšetinį kompiuterį ar kitą mobilųjį įrenginį, naršyti už knygos ribų, ieškant informacijos apie geografinius objektus, kurie minimi knygoje. „Mapping Books“ technologija pagilina sąveiką su knygos turiniu, gerokai išplėsdama ją už įprastų hiperteksto nuorodų: aktyvinus šią technologiją, knyga gali kontekstualizuoti momentines vartotojo pozicijas skaitant, taip pat jo / jos asmenybę ir kultūrines nuostatas. Nors įsišaknijusi tam tikrame nuolatiniame tekste, susijusiame su konkrečiu jį skaitančiu asmeniu, knyga tokiu būdu pritaikyta skaitymo pasitenkinimui didinti ir maksimaliam skaitytojo vadovavimui gerinti. Tikrasis šios technologijos poveikis dar nėra iki galo atskleistas.