Retrospective bibliography of the Lithuanian press of the first half of the XVI-XX century - Janonis, Osvaldas; Varnienė, Regina (Knygotyra, 1998)
Straipsnyje pateikiama glausta lietuvių spaudos repertuarinės bibliografijos raida nuo 1824 m. iki šių dienų. Jame apibūdinamos svarbiausios retrospektyviosios 1547–1940 m. lietuviškos spaudos rodyklės ir sąrašai. Pabrėžiama, kad palankesnės sąlygos šios rūšies bibliografijai susidarė tarpukario Lietuvoje. V. Biržiškai pavyko aprašyti apie 77 % dabar bibliografams žinomų 1547–1861 m. ir apie 81 % – 1862–1904 m. lietuviškų spaudinių. Straipsnyje detaliau aptariama tarybiniais metais pradėto rengti leidinio „Lietuvos TSR bibliografija“ (dabar „Lietuvos bibliografija“) struktūra, metodika ir ilgamečio darbo rezultatai. Įsteigus Bibliografijos ir knygotyros centrą, jos rengimas kompiuterizuotas. Straipsnyje apibūdinamos 1918–1940 m. lietuviškų knygų, 1823–1940 m. lietuviškų serialinių leidinių, 1823–1890 m. lietuviškų periodinių leidinių publikacijų ir lietuviškųjų slapyvardžių duomenų bazės.
Keywords: -